Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Μεσογαίας Νικόλαος "Δεν αισθάνομαι ότι η Εκκλησία υφίσταται διωγμό"

Στο Ραδιοφωνικό Σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» μίλησε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο οποίος απάντησε για την παραίτηση από τον μισθό του, την φορολόγηση καθώς και για την δήλωση του Διευθυντή της ΕΚΥΟ κ. Ζαμπέλη, ότι η Εκκλησία υφίσταται διωγμό.
Ο Μητροπολίτης Νικόλαος απάντησε στα εξής:
- Για την παραίτησή του από το μισθό του:
"Όταν προέβη στην ανάλογη πράξη και η Νάνα Μούσχουρη δεν ξαφνιαστήκατε; Πρόκειται για μια συμβολική πράξη. Βλέπουμε ένα κράτος να προσπαθεί να περισώσει με κάθε τρόπο την εθνική οικονομία. Ακούμε για μια εκκλησία που έχει δήθεν πολλά. Αυτό είναι υπερβολικό. Βρίσκουμε την εκκλησία να αμύνεται καινα φοβάται ενώ δίνει το ζουμί της. Αυτό το πράγμα δεν περνάει και έρχεται ένας άνθρωπος όπως εγώ οποίος παίρνει από το κράτος και θέλω να κάνω μια συμβολική κίνηση μη περαιτέρω επιβάρυνσης αυτού που ονομάζω πατρίδα μου.
- Για την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας:
"Δημιουργείται μια εικόνα ότι η Σύνοδος η οποία κάπου έχει λεφτά όπου έρχονται κάποιοι να της τα πάρουν και αυτή αμύνεται. Εγώ έχω μια τελείως διαφορετική εικόνα. Δεν φταίει το κράτος. Φταίει κυρίως η εκκλησία που δεν μπορεί να βοηθήσει την Πολιτεία να καταλάβει τον πολιτικό της ρόλο στα πράγματα. Φορολόγηση της εκκλησίας αν σημαίνει ότι η εκκλησία έχει και τα κρύβει, πρέπει να γίνει. Αν όμως σημαίνει ότι η εκκλησία δίνει στο λαό, έρχεται το κράτος και την ανάσα του λαού την περιορίζει. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε μαζί με την πολιτεία είναι να σκεφτούμε πως θα βοηθήσουμε το λαό. Η εκκλησία επιστρέφει στο λαό και όχι στις τράπεζες και βοηθάει και το κράτος.
- Σχετικά με δήλωση του κ. Ζαμπέλη ότι η εκκλησία υφίσταται διωγμό:
"Δεν νομίζω. Δεν αισθάνομαι έτσι."
από Romfea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου